Chrípka útočí najmä v Nitrianskom a Žilinskom kraji

15.01.2012 Celý región

NITRA/ŽILINA 15. januára (WEBNOVINY) – Počet chrípkových ochorení v Nitrianskom kraji stúpa. Spolu hlásili lekári v druhom kalendárnom týždni 7 496 chorých na akútne respiračné ochorenia, čo nárast o 59 percent oproti predchádzajúcemu týždňu.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia z toho malo 932 ľudí, čo je 12,4 percenta z celkového počtu ochorení. Predstavuje to nárast chorobnosti chrípky o 49,8 percent za týždeň.

Najviac chorých bolo vo vekovej kategórii do piatich rokov, nasleduje veková kategória šesť až 14-ročných. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 205 osôb, čo predstavuje 2,7 percent z celkového počtu hlásených ochorení.

Z toho bolo 52,2 percent sínusitíd, 17,6 percent pneumónií a 30,2 percent otitíd. Ochorenia majú sporadický charakter, výchovno-vzdelávací proces zatiaľ nemusela prerušiť žiadna škola či škôlka. Agentúru SITA informovalo oddelenie epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre.


Chcete sa vyhnúť chrípke? Prečítajte si: Čo by ste mali vedieť o chrípke

Takmer 6000 pacientov

V Žilinskom kraji v prvý týždeň po vianočných prázdninách počty chrípkových i respiračných ochorení vzrástli takmer dvojnásobne. Hygienikom tento týždeň nahlásili takmer šesťtisíc pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami, príznaky chrípky lekári pozorovali u 593 z nich.

Ako agentúru SITA ďalej informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali takmer 27-percentný vzostup chorobnosti, o 2 310 respiračných a o 298 chrípkových ochorení viac.

Chorobnosť najvýraznejšie stúpla vo vekovej skupine 15 až 19-ročných, až o 45 percent. Trend vývoja chorobnosti hodnotia hygienici ako stúpajúci bez výskytu lokálnych chrípkových epidémií, pre chrípku nemuseli zatiaľ zavrieť žiadnu školu.
 

Vyberte región